Уништи го образованието ако сакаш да ја уништиш државата!

Образованието во Македонија пополека но сигурно се уништува со децении како последица на неспособни Влади и Министри по образование!

Се наоѓаме на почетокот на втората половина од учебната година и за жал дел од учениците се уште се без учебници.

Што е уште пожалосно овој проблем со учебниците трае повеќе години.

Неспособниот министер за образование Шаќири и самиот најверојатно незнае што кажува. Тој изјави ,,Дел од учебниците нема да стасаат ни до јуни, а догодина нема да доцнат. Се доставени учебниците за четврто одделение, како и за петто освен учебникот за Македонски јазик кој не е ни подготвен бидејќи не се пријавил ниту еден автор. Трето и шесто одделение ќе почекаат до следната учебна година.
За трето одделение повикот за автори е објавен во ноември. Се уште не е пуштен повикот за шесто одделение затоа што ги очекуваме наставните програми. Кога ќе ги достави Бирото за развој на образованието, веднаш ќе биде објавен и повикот за автори за учебници. Со завршување на трето и шесто по новата Концепција, мислам дека ќе ги имаме сите учебници во септември зашто немаме оправдување за временските рокови кои се законски”!

Изјавата на министерот Шаќири е толку нејасна и збунувачка, што може лесно да се види дека човекот нема појма што зборува, а камоли успешно да го води Министерството за образование!

За жал наставниците и учениците се оставени на себе со години самите да се снајдуваат со материјал за предавање и учење!

ДЕМОКРАТИ го прашуваат неспособниот министер Шаќири како не му е страм да ги остави наставниците и учениците без учебници?

Како не му е страм да прифати да буде министер по образование, кога и самиот знае дека нема знаење и искуство успешно да го менаџира образованието!

ДЕМОКРАТИ бараат Владата и министерот Шаќири да си поднесат ИТНО неотповиклива оставка!

ДЕМОКРАТИ ги повикуваат граѓаните да се обединиме и да се бориме против УНИШТУВАЧИТЕ на образованието, државата и иднината на нашите деца и внуци!

Претходно Политичарите со нивните фамилии се повеќе го контролираат производството на струја во Македонија!

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Сите права задржани © 2023 ДЕМОКРАТИ