Никогаш да не се заборави погромот и прогонот на битолските Евреи од страна на бугарските фашисти!

На денешен ден, 11 март 1943 година, беше извршен погром и прогон на битолските Евреи, 3.351 жител на градот, меѓу кои 115 ученички и 129 ученици, родени во иста година. Депортирани беа во раните утрински часови од битолската Железничка станица во логорот „Треблинка“!

Бугарските фашисти на Железничката станица им извршиле претрес и им ги одзеле сите пари и накитот!

ДЕМОКРАТИ: Никогаш да не се заборави погромот и прогонот на битолските Евреи од страна на бугарските фашисти!

Претходно КОЈ САКАМЕ ДА ОДЛУЧУВА ВО МАКЕДОНИЈА!

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Сите права задржани © 2023 ДЕМОКРАТИ