Протест пред Уставен суд против зголемувањето на функционерските плати!

Пред Уставен суд се одржува протест против драстичното зголемување на функционерските плати кое се движи до 78 отсто. Граѓани се собираат пред Уставниот суд да го искажат незадоволството бидејќи зголемувањето на платите е овозможено откако овој суд укина два члена од Законот за плати и надоместоци на функционери. Протестот го организира партијата „Демократи“.

„Уставниот суд експресно донесе одлука да се зголемат платите на сите функционери (претседателот, премиерот, министрите, замениците министри, пратениците, градоначалниците, директорите на државните институции и агенциите, судиите, вклучувајќи ги и уставните судии кои го донесоа Законот) од следниот месец во просек за неверојатни, астрономски 78 %!
Одлуката на судиите од Уставниот суд, да се зголемат платите на сите функционери во просек за неверојатни, астрономски 78 %, вклучувајќи ги и оние на самите себе, е навредлива за граѓаните, невкусна, срамна и експресно донесена!

Да се покачат платите на функционерите за неверојатни, астрономски 78 % во време на катастрофална економска криза, во време во кое граѓаните стануваат сѐ посиромашни, живеат помизерен живот и со секој изминат ден сѐ повеќе страдаат за парче леб, е невидена пљачка на народниот буџет!
ДЕМОКРАТИ сметаат дека оваа срамна одлука на Уставниот суд е погрешна и бараме ИТНО да ја повлече!“, соопштија од Демократи.

Претходно Интервју на претседателот на ДЕМОКРАТИ господинот Јорго Огненовски!

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Сите права задржани © 2023 ДЕМОКРАТИ