Демократи го поздравуваат почетокот на собраниската расправа за измени на Изборниот законик!

Демократи го поздравуваат почетокот на собраниската расправа за измени на Изборниот законик за Една изборна единица, без Изборен праг и Отворени листи

За жал, Владата негативно се изјасни за предлог текстот иако и ДУИ и СДС декларативно велат дека ќе ги поддржат овие измени.

Ова не само што ќе помогне да се демократизираат партиите, туку гласот на граѓаните да е еднакво претставен што е уставна категорија, а не како досега илјадници гласови на граѓаните да не бидат верифицирани во пратенички мандати.

Токму затоа во напредните демократии Уставните судови ги верификуваат мандатите и дури можат да ги прогласат за неправилни изборите и да ги поништат ако само и еден глас остане не транспониран во нечиј мандат за кој граѓанинот го дал својот глас.

ДЕМОКРАТИ силно се залагаат за Македонија да има Една изборна единица, Вез праг и Отворени листи, во која до израз доаѓа личноста, а не партијата.

Но, како и многу пати досега, би било навистина чудо ако СДС, ДУИ и ДПНЕ се издигнат над теснопартиските интереси и го гласаат Предлог законот за Една изборна единица, Без праг и Отворени листи, во која до израз доаѓа личноста, а не партијата, што е впрочем и барање на ОБСЕ /ОДИХР да се промени Изборниот законик!

Претходно Катастрофална економска политика на ненародната Влада!

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Адреса:

ул. Борис Траjковски 24 - 1/2, Скопје 1000

Сите права задржани © 2023 ДЕМОКРАТИ